Helgen 15-17 november

lennart : november 19, 2013 15:20
En mycket intensiv helg har just passerat.

Team 135 jobbar hårt, det var deras fjärde kurshelg på Campus. Gänget har över lag en hel del tidigare hunderfarenhet och är mycket ambitiösa. Dagligen kan man läsa i deras Facebook-grupp om deras framsteg, vedermödor och funderingar gällande hundträningen.Den här gången fick de dels ett nytt ämne att jobba på och dels visa upp sin individuella utbildningsståndpunkt i olika delmoment. Detta filmades och analyserades sedan i detalj av team och lärare.En nog så tuff men väldigt effektiv utbildningsmetod för specialsök!
Det nu traditionella norsk-svenska julbordet anordnades fredagkvällen, tillsammans med många gamla kära vänner och flera nya. Pinnekött, rakfisk och mycket annat avnjöts tillsammans med sång och musik. Förstås kom Team 105´s egen sång upp, den som Lars- Erik Ejdebäck så genialt skrev texten till, och många, många andra klassiker.
Cancerprojektet fortsatte med några som tränade under veckan, flera tillkom under helgen, och ännu fler jobbar även fram till tisdagkväll.  Man har hittat en hel del nya detaljer och utvecklat och förfinat metoderna, nu går utvecklingen verkligen fort framåt! Vi har en hel del riktigt säkra ekipage. Vi vill ändå framåt och prestera ännu bättre! Ämnet är inte helt lätt för hundarna att detektera och det finns många fallgropar i den här typen av träning, här krävs eftertanke, erfarenhet och nytänkande i bra blandning.Men vi jobbar ju för livet!
Kommentera »

Nytt specialsöksteam!

lennart : januari 19, 2012 19:53

Så spännande! Ett lite annorlunda upplägg än vanligt, med vad vi tror är förbättringar beträffande inlärning och beteendeanalys.

Ekipagen hade ju erfarenhet från grundläggande specialsök i starten, men kastades snart in i vår egen speciella karusell av teori med allt av Aha-upplevelser och inspiration den brukar ge, till praktiskt arbete, reflektioner, analys, coachning av varandra, grupparbete, frågeställningar och trevlig samkväm, ja allt det som ÄR Campus!

Vi har en fantastisk tur med hundraserna! Ett strålande tillfälle att finslipa starten på vår studie i att kartlägga olika rasers noskapacitet och ev. skillnader i detta, något vi länge drömt om! Och här hade vi uppradade i helgen:
Lagotto, Border Collie, Spansk vattenhund, Papillion, Flat, Labrador, Schäfer, Briard, Dvärg och mellanschnauzer, Blandis, Tax, Parson russel, Dalmatiner, Rottweiler, Hovawart, Aussie, E S spaniel och W S spaniel,CK Charles spaniel, Boxer, Ridgeback,Vit herdehund, Am.staff, Tervueren och några till!
I och med samarbetet med ”Lyckliga hundar” I Stockholm blev gruppen ovanligt stor, men delades upp i smågrupper. Och förstås lika lärar-tätt som vanligt.
Och vi har också en fantastisk tur med förare! Vi brukar skryta om att vi alltid får så trevliga kursare. Det kan låta överdrivet, men är det inte! Och denna gång kom ett gäng som de flesta inte ens sett varandra förut, men trots detta som började samarbeta och hjälpas åt! Arbetet utvecklades med svindlande fart!
Lördagskvällen hade Kajsa Söderberg med vanlig suveränitet planerat, handlat och lagat en härlig middag som räckte till alla! Tyvärr flyger tiden iväg när man sitter i gott sällskap och äter god mat!
Söndagen gick i samma anda. Massor av framsteg och många mycket bra funderingar och reflektioner! Fram på eftermiddagen kunde man ana någon liten matthet hos en eller annan hund eller förare, men som envist jobbade på. Sedan samling och en gedigen lunta distansuppgifter delades ut innan var och en droppade av, försvann ut i ishalkan på väg mot sin egen vardag efter sin allra första TEAM12-helg!
BA

Kommentera »

Nytt År Nya Mål

lennart : december 31, 2011 17:41

2011 har varit ett fantastiskt år för oss på HundCampus, tack alla ni som gjort det möjligt!
2012 kommer att bli ett riktigt genombrottsår inom flera områden, där vi lagt grunden 2011 och tidigare.
Revolution inom specialsökområdet där vi nu byggt nya laboratorier som gör det möjligt att belöna nya kriterier, vi har drömt om det länge, men nu kan vi nå helt andra mål. Det är främst cancerprojektet som varit drivkraften men det kommer att påverka alla specialsökområden.

2012 skall vi fortsätta med att kartlägga olika rasers kapacitet inom olika molekyl områden vi har lärt oss mycket om kapaciteten men framför allt har vi kartlagt vad vi inte vet. Med våra nya metoder kommer vi att få många spännande träningar och nya kunskaper. Att dessutom kunna flytta fram kravnivåerna är en fantastisk utmaning!

Specialistkursen i spår har kommit långt i sin träning och vi kommer att ha en operativ spårgrupp i sommar.
Teamutbildning i specialsök utvecklas under 2012, teknikutvecklingen och möjligheter att påverka fler kriterier förändrar våra möjligheter, därmed blir utbildningen ännu bättre! Även andra förändringar där vi bland annat genomför Analytikerutbildningen och Teamutbildningen parallellt ger nya möjligheter.
Operativ utbildning och arbete utvecklas 2012 vi kommer att använda våra kunskaper inom sprängämnen och doping för att skapa fler operativa utbildningar. Miljön är också ett område vi kommer att genomföra flera studier 2012.

Operativa laboratoriehundar på hög nivå finns ett stort behov av och vi fortsätter utveckling och utbildning under 2012, även här påverkas möjligheterna av nya kunskaper och förbättrade laboratorier.
Assistanshundar har vi arbetat med i många år och 2012 kommer en kraftfull satsning att genomföras, vecka tre kommer vi att offentliggöra projektet.
Instruktör och lärarutbildning är en viktig del av våra utbildningar. 2011 har fyra nya lärare steg 1 examinerats och åtta instruktörer steg 1. 2012 kommer fler lärare och instruktörer att utbildas och ”gamla” kommer att komplettera sin utbildning med dom nya kunskaper som utvecklingsarbetet skapat.

TräningsCamper och AktiveringsCamper är ett område där utvecklingen fortsätter. Pilotprojektet som genomförs i samverkan med Lyckliga Hundar har utvecklats och det andra teamet börjar sin utbildning i januari! Flera andra projekt pågår och vi kommer att publicera vilka möjligheter som projekten medför för aktörer över hela landet.
Nationella och internationella intensivkurser i specialsök kommer att fortsätta, kurserna planeras i samverkan med beställarna. Tex har vi utbildat forskare från universitet på olika platser i världen, och flera nya utbildningar planeras under 2012.

2011 har vi arbetat med renovering och ombyggnationer fyra nya laboratorier ny lektionssal ny smittanläggning fyrtiotvå renoverade fönster det är härligt, 2012 skall det bli större förändringar för att kunna ha det ännu bättre på Campus.
Flera av dom som varit praktikanter börjar under året att arbeta på Campus och vi har möjlighet att erbjuda nya praktikantplatser.
Vi ser fram mot 2012 och alla spännande uppgifter som vi skall genomföra under året och hälsar alla som vill vara med, välkomna till HundCampus!

Kommentera »

Under Året!

admin : december 14, 2011 21:45

Tiden går fort när man har roligt sägs det och HundCampus året 2011 har bokstavligt talat flugit fram….. utvecklingsarbetet i Cancerstiftelsen har rullat snabbare och snabbare under året som gått och samverkan med Karolinska institutet och Gävle sjukhus har utökats . Laboratorieutrustningen för cancersök har utvecklats, liksom flera av våra arbetsrutiner i själva sökarbetet, allt för att vi ska kunna bli ännu bättre på att detektera cancer på ett tidigt stadium, och därmed rädda liv.Fler ekipage har anslutit till träningen, och de riktigt duktiga hundarna och förarna behövs här! Det operativa arbetet för drogfri miljö har genomförts vid många tillfällen under året i det positiva samarbete vi har med behandlingshem i närområdet, och träningen som ligger till grund för detta drogsök har finslipas under temadagar och helger.

Vid några tillfälle har vi genomfört kurser på mindre central belägna platser runt om I Norden, det är alltid lika roligt.

I april månad var det dags för ett av förra årets specialsöks team, 105 att ta examen, vilket de klarade med glans, några av våra lärare fick dessutom ”visad uppskattning” för gott ledarskap i form av en ukelele och en trumma :-) ? Vid samma tillfälle blev Gro , Arild och Björnar från vårt grannland Norge färdiga lärare i Specialsök steg 1 . Grattis, Grattis!

En instruktör/tränarkurs har genomförts, deltagarna har också deltagit i flera olika block inom HundCampus specialområde, jobbat ambitiöst och fått sina diplom.Grattis, ni också! Sista helgen i mars var Solna- Sundbybergs Brukshundsklubb här och provade specialsök och annat.

Cilja Österberg i Västerås anordnade en workshop i frisbeeträning för Anna Luksza från Polen. Från HundCampus for iväg ett förväntansfullt gäng. I ett strålande vackert Västerås lärde vi oss vikten av bla. ”floating” ”catch” ” around the world”. Anna har tävlat i ett flertal länder, tränar väldigt mycket och kunde visa mer avancerade trick med sina egna hundar.t. En mycket trevlig kurs! Vi i personalen förkovrar oss också kontinuerligt med bla.olika univerversitetsstudier, såsom etolgi, hjärnans resurser, kognitionsvetenskap osv

Eftersöksakademin på besök i juni, intensiva och fina dagar med massor av trevliga, kunniga människor från hela Norden och ett strålande väder. Ekipagen fick gå härliga Campus-spår och träna eftersök med figuranter och som pricken över i:et vattensök från kanot och flotte för att träna vindmarkering från ett myller av småöar i älven. Årets spårlägervecka kom därefter med spår, spår, spår och härliga grillkvällar, återigen superduktiga deltagare. Många trevliga grillkvällar blev det också två intensiva veckor i juli med ”aktivsemester”- gängen! Att sitta ute vid Campus långbord, mumsa grillat, njuta av utsikten över vackra Svartälven och tillsammans med trevliga kurskompisar prata hund, hund och åter hund – ja det är sommar det! Aktiv semester är en av Campus traditioner, ett riktigt smörgåsbord av hundaktiviteter! Många deltagare kommer tillbaka år från år, och nya kommer till. Men det brukar var ett härligt gäng som väljer att tillbringa sin och hundens semester här hos oss! Vi fick chansen att prova spårövningar, lek och olika former av specialsök såsom ytsök, läcksök och vattensök. Varje dag fick vi olika föredrag där vi lärde oss mer om hundar. Spår 1, 2 och 3 genomfördes under både sommar och höst. Där tränade vi först grunder till kvalificerade spår för att kunna gå över på knivigare uppgifter och rejäla utmaningar i den fantastiska spår och doftvärlden!

Den ettåriga specialsöks utbildningen – denna gång Team 11, startade i januari fulltecknad med förväntansfulla deltagare.Man har jobbat hårt under året, samlats till kurs på Campus en gång i månaden och jobbat på sina distansuppgifter i övrigt hemma.Alla klarade sin examen i oktober!Grattis!

Många temaveckor har genomförts med olika utvecklingsprojekt och vi har lärt oss mycket I samband med olika försök.

De två nya fulltecknade specialsöksTeamen 115 och 1155( med spetskompetens spår) startade i Augusti,vi ser fram emot att följa deras utveckling även under nästa år.

Under året har vi också utexaminerat ett antal hundbeteendeanalytiker, vi har tagit emot ett antal elever och praktikanter, i huvudsak från olika djurgymnasiumen i landet

Vi på HundCampus tackar 2011-års alla kursdeltagare för det gångna årets upplevelser. Nu kommer vi tillbaka med nytt späckat kursutbud för 2012.

Vi alla på HundCampus Önskar er alla En Riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År!

Kommentera »

December på Campus

lennart : december 12, 2011 14:10

Julen närmar sig i expressfart. Snön kom till Hällefors under fredagen och har tydligen bestämt sig för att stanna kvar, till många hundars glädje!

Campuspersonalen kraftsamlar på lokalerna, uppvärmningen, ombyggnationer, hemsidan och sista årsplaneringen. Som vanligt behöver ingen gå sysslolös och hänga med huvudet. Här ska laddas för ett nytt härligt hundår med massor av vidareutveckling och spännande utmaningar

Kommentera »

Diabeteshunden Tiffany er godkjent!

HundCampus : november 15, 2010 19:00

Diabeteshunden Tiffany har blitt godkjent hos SOS. Mer om henne og treningen kan du lese HER.

Kommentera »
« Sida 1 »