Examen av Specialsöksteam 12

Skrivet av den Nov 5, 2012 i Nyheter | Inga kommentarer

 

 

Ett kanske något spänt gäng samlades för den sista kurshelgen, av sin 1-åriga specialsöksutbildning. Några hade haft huvuddelen av sin utbildning förlagd tillHundCampus och andra hos Lyckliga Hundar i Stockholm. (Lyckliga Hundar  är den första TräningsCampen).

Varje kurshelg under året hade man fått introduktion och grunder i olika delmoment av specialsök. Praktik och teori har varvats under ett par intensiva dagar och sedan har man tränat hemma med distansuppgifter under ca en månad. Under tiden för egenträningen, har kursdeltagarna haft möjlighet till kontakt med både lärare och varandra via Internet och telefon.

Kursen följdes av huvudlärare, lärare, hjälplärare, men även av beteendeanalytiker under utbildning tillsammans med sin egen lärare.

Under kursens gång fick man använda flera olika inlärningsmetoder, exempelvis operant inlärning och associationsinlärning. Man lärde hundarna plattformsarbete i laboratorium, detektera olika mängder molekyler av olika preparat och så vidare. Man fick jobba på sökbana, ytsök, läcksök och rumssök och mycket,mycket annat!

Med tiden blev teamet mer och mer sammansvetsat, och i ett sådant gäng får man ju mycket värdefull lärdom, både av varandra  och andras hundar. När examensdagen väl kom, mötte nog allihop den med blandade känslor.

Examensuppgifterna bestod i att deltagarna två och två fick redogöra och visa upp de olika delmoment man jobbat med under året. Man kunde då repetera, diskutera och ställa frågor till sina lärare innan provet, men också samarbeta och stötta varandra.

De praktiska stationsövningarna genomfördes på lördagen, för att sedan följas av en trevlig avslutningsmiddag! Kajsa Söderberg hade som vanligt lagt ned tid och engagemang på mat och denna gång lyckats överträffa sig själv!

Söndagen bestod främst i att kunna resonera runt de kunskaper man fått under året. Det hela avslutades med sammanfattning, kursutvärdering och diplomutdelning.

Efter examen vill många fortsätta sin utbildning på HundCampus och då är den operativa utbildningen det naturliga valet.

Just nu pågår flera operativa träningar på droger, läcksök, malmsök, skadedjur, IDspår, laboratoriehundarbete och doping för att nämna några. Vi ser fram emot att träffa team 12 igen på nästa års operativa utbildningar och i operativt arbete.

 

Tack alla lärare, alla under utbildning, deltagare och hundar för att vi fått följa med på resan!

Lämna svar